Neurodiversitet

Begrebet neurodiversitet er en overordnet betegnelse, der dækker over at hjerner er forskellige.

Herunder taler man om at hjerner kan være neurotypiske eller neurodivergente. ADHD, ADD, høj begavelse og autisme, er nogle af de måder hvorpå hjerner kan være anerledes end andres, det vil sige, hjernen bearbejder informationer og sanseindtryk på en anden måde end typiske hjerner.

Det kan give forskellige udfordringer i dagligdagen, fx at det er svært at strukturere hverdagen, holde fokus og være vedholdende i rutineprægede opgaver eller man kan opleve stort ubehag og utryghed ved forandringer i planer og vanskelighed i sociale sammenhænge, fx med at indgå i “small talk”.

Man kan føle sig anderledes og udenfor i sociale situationer, og man kan føle sig ensom eller forkert.

Nogle vil opleve at blive mobbet, fordi de ikke helt passer ind og andre kan få meget skæld ud, fordi de misforstår situationer, har svært ved at holde sig i ro eller afbryder.

  • Ved ADHD har man, siden barndommen, kæmpet med et ekstra højt energiniveau kombineret med opmærksomhedsproblemer.

    Man vil ofte have oplevet udfordringer med at sidde stille, færdiggøre opgaver, vente på tur og følge anvisninger.

    Man kan have haft svært ved at huske sine ting, holde orden på sit værelse og være stille i forskellige situationer.

    Tankestrømmen beskrives ofte som en ”motorvej med fem spor” og man kan have svært ved at udvælge og fastholde opmærksomhed på de vigtigste tanker, så alle tanker bliver lige vigtige og opleves dermed forvirrende.

    Som voksen viser ADHD sig ofte ved, at man taler meget og hurtigt, har svært ved at lade andre tale færdig, sidde stille og fastholde opmærksomheden.

    Man kan have svært ved at strukturere en hverdag, komme for sent til aftaler og kæmpe med at holde orden i sine ting.

    Derudover kan man have kort lunte og have tendens til aggression og vrede.

    Man kan tro, at man fungerer bedst, hvis man er stimuleret hele tiden, og at man ikke fungerer, hvis man ikke er i konstant bevægelse eller aktivitet.

    Nogle vil udvikle købemani, ludomani eller afhængighed af alkohol, tobak eller stoffer, og nogle vil kunne udvikle personlighedsforstyrrelse, da de er gået igennem et liv, hvor de fx er blevet irettesat, mobbet eller holdt udenfor.

    Man kan udvikle angst og depression som følgesygdomme til ADHD, og det kan følge én gennem hele livet.

    Behandling ved ADHD

    I et psykoterapeutisk forløb for ADHD vil vi sammen have fokus på hvordan du kan lære at arbejde med din hjerne, i stedet for at arbejde imod den.

    Forskningen estimerer at ADHD i høj grad har en biologisk årsag.

    Dette betyder, at vi i terapien sigter efter at lære dine udfordringer og styrker godt at kende, således at vi kan identificere mere hensigtsmæssige strategier, som du kan træne og blive mere sikker i med henblik på håndtering af ADHD’en.

    Indledningsvis vil vi lave en grundig udredning, hvor vi får afkodet, hvori dine styrker og udfordringer ligger, ligesom vi vil undersøge, om der skulle være opstået andre psykiske udfordringer som følge af din ADHD.

    Dernæst vil vi kigge på din hverdag og se på, hvordan dit nuværende liv ser ud med din ADHD samt kigge på, om der er noget, du gerne vil opnå i dit liv, som ADHD’en aktuelt spænder ben for.

    Vi vil, i samarbejde med dig, forsøge at få skabt en god struktur i din hverdag med en passende balance, så din hjerne ikke bliver stresset.

    Vi vil kigge på nogle af de tankemønstre, som påvirker din hverdag, og arbejde med afslappende øvelser og opmærksomhedsstyrkende teknikker.

    Hvis det findes er relevant, vil vi gå mere i dybden med dine tidlige oplevelser for at hele nogle af de gamle spor, som svære situationer i opvæksten, kan have sat i dit sind.

    Dette for at skabe bedre forståelse for dig selv og mere selvomsorg.

  • Ligesom ved ADHD, beskriver diagnosen ADD udfordringer med opmærksomheden.

    Forskellen på de to er, at der ved ADD ikke er en væsentlig hyperaktivitet.

    Men ligesom ved ADHD, oplever personer med ADD også at tankerne kan løbe afsted, hvor det kan være svært at følge med, og at man let kan blive distraheret eller afledt i forhold til det man var igang med.

    Det er dog vigtigt at understrege at opmærksomhedsproblemerne ikke kun handler om, at man ikke kan koncentrere sig.

    Mange med ADHD eller ADD kan i den grad koncentrere sig, hvis de synes, noget er spændende. Her kan man i stedet opleve det man kan kalde et hyperfokus hvor man lukker alt andet ude, og kan koncentrere sig længe.

    Til gengæld, vil det her være vanskeligt for en person med ADHD eller ADD at stoppe igen.

    På den måde kan man egentlig forstå opmærksomhedsudfordringerne, som vanskelighed ved fleksibelopmærksomhed. I stedet bliver det enten eller.

    Udfordringerne ses ofte ved, at det kan være svært at motivere sig selv til at komme i gang med en opgave, og opgaver opleves hurtigt uoverskuelige, og derfor giver man op.

    Man kan have problemer med at holde orden i sit hjem, og mange føler sig stressede eller udvikler depression, da de overbelaster sig selv mentalt, hvilket kan resultere i kollaps.

    Behandling ved ADD

    Ligesom ved ADHD, vil vi i behandlingen af ADD, have fokus på at lære dine styrker og udfordringer godt at kende, så du i højere grad bliver i stand til at håndtere ADD’en på en hensigtsmæssigt måde, så den ikke i samme grad står i vejen for det liv, du ønsker dig.

    Vi vil indledningsvis lave en grundig udredning, hvor vi får afkodet, hvori dine styrker og udfordringer ligger, ligesom vi vil undersøge, om der skulle være opstået andre psykiske udfordringer som følge af din ADD.

    Dernæst vil vi kigge på din hverdag og se på, hvordan dit nuværende liv ser ud med din ADD samt kigge på, om der er noget, du gerne vil opnå i dit liv.

    Vi vil, i samarbejde med dig, forsøge at få skabt en god struktur i din hverdag med en passende balance, så din hjerne ikke bliver stresset.

    Vi vil kigge på nogle af de tankemønstre, som påvirker din hverdag, og arbejde med afslappende øvelser og opmærksomhedsstyrkende teknikker. Hvis det findes relevant, vil vi gå lidt mere i dybden med dine tidlige oplevelser for at hele nogle af skadelige situationer, der kan have været i din barndom.

    Dette for at skabe bedre forståelse for dig selv og mere selvomsorg

  • Autisme er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, altså en medfødt biologisk sårbarhed som gør, at verden opleves anderledes end hos mennesker med neurotypiske hjerner.

    Ved autisme vil man typisk siden barndommen have følt sig anderledes og udenfor, ligesom man kan have haft svært ved at forstå visse sociale situationer og de sociale spilleregler.

    Ofte oplever en person med autisme, at vedkomne meget let bliver overstimuleret enten fysisk eller mentalt, og ofte har man genne tiden haft en eller flere særlige interesser, som man har gået yderst meget op i.

    Man vil ofte have forsøgt at maskere sin anderledeshed ved at observere og imitere andre og gøre sig umage for at virke ”normal”.

    Dette kan være medvirkende til at hjernen er på overarbejde og det kan resultere i nedsmeltninger eller kollaps – som om hjernen kortslutter.

    For den enkelte kan dette opleves som et angstanfald, eller et udbrud med vrede eller gråd.

    Ofte ser vi andre psykiske lidelser forbundet med især uopdaget autisme fx angst, OCD, depression, spiseforstyrrelse og selvskade.

    Derudover har mange med autisme også ADD eller ADHD og kan derved have opmærksomhedproblemer og svært ved at strukturere tid og opgaver samt problemer med at igangsætte og færdiggøre aktiviteter.

    Behandling ved autisme

    Som ved de andre neurodiverse fænomener, sigter behandlingen ikke efter at gøre dig “rask“, i den forstand at udfordringen forsvinder.

    I stedet vil målet i et terapiforløb fx kunne være, at træne forskellige færdigheder, som er gavnlige i sociale sammenhænge.

    Vi vil altid starte med en grundig udredning af din nutidige situation og tidligere erfaringer samt undersøge, om der skulle være psykisk lidelse som depression, angst eller spiseforstyrrelse til stede også.

    Dette gør vi for sammen med dig at afdække, på hvilken måde autismen hæmmer dig og står i vejen for dig i dag.

    Vi vil også sammen finde dine styrker og undersøge og aftale hvordan du kan øve nye færdigheder.

    Vi vil kigge på din hverdag og hjælpe til at finde en struktur og rutine, der ikke udkører dig, hvis dette skulle være tilfældet.

    Dernæst vil vi arbejde med at nuancere negative og evt. selvkritiske tanker.

Bliv ringet op

Vil du vide, om et forløb hos os er noget for dig?

Bliv ringet op for en uforpligtende samtale.

Mød psykologerne

Seniorpsykolog og partner

Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut.

Lital Cohen

Seniorpsykolog og partner

Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut., Specialist i psykoterapi

Signe Malmose