Vores tilgang & metode
Hvad enten du står i livskrise, døjer med langvarige problemstillinger eller blot ønsker at vende dine tanker med nogen, kan det være hjælpsomt at tale med en psykolog. Vi tager udgangspunkt i det menneske, vi sidder overfor.
Vi ser terapi som et samarbejde, hvor vi i fællesskab definerer nogle mål eller retninger for samtaleforløbet, som vi arbejder hen imod og sammen forsøger at skabe balance og dermed varige ændringer i dit liv.
Da størstedelen af den personlige udvikling foregår uden for terapirummet, vil vi i fællesskab aftale nogle øvelser, du kan lave hjemme mellem hver session.
Vi benytter os primært af kognitiv adfærdsterapi og schematerapi, da disse to terapiformer skaber de bedste, langvarige ændringer.
Vi inddrager elementer fra metakognitiv terapi, Acceptance and Commitment Terapi (ACT) og mindfulness, hvor det vurderes relevant i behandlingen.
Kognitiv adfærdsterapi er en effektiv og veldokumenteret behandlingsform til bl.a. angst, stress, OCD og depression.
Kognitiv adfærdsterapi blev udviklet af Aaron T. Bech som et modstykke til psykoanalysen, og fokus var og er på at registrere reaktionsmønstre og skabe ændringer i ens liv.
I kognitiv adfærdsterapi er fokus især på tanker (kognition) og adfærd. Ofte, når vi er plaget af vanskeligheder, som vi ikke selv kan få bugt med, er det fordi, vi er blevet viklet ind i nogle mønstre, som vedligeholder vanskelighederne og ofte gør dem værre over tid.
I første omgang identificerer vi disse mønstre hos dig, dernæst arbejder vi med at ændre dem, så de ikke længere er styrende i dit liv.
Når vi arbejder med at bryde de uhensigtsmæssige mønstre, gøres dette med konkrete øvelser, som skal ændre dine tanker og adfærd.
Tankemønstrene brydes ved at nuancere tankerne og få et andet forhold til dem. Adfærden ændres ved at tage små, konkrete skridt for at opnå en holdbar og varig ændring.
Siden udviklingen af kognitiv adfærdsterapi i 1960’erne er der sket meget med terapiformen, og der er kommet flere grene inden for den kognitive metode - bl.a. metakognitiv terapi, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Compassion Focused Therapy, Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) og Schematerapi.
Hos Kognitiv Center Nordsjælland benytter vi os hovedsagligt af Kognitiv Adfærdsterapi og Schematerapi samt inddrager elementer fra især metakognitiv terapi og mindfulness, når dette vurderes relevant.
Kognitiv adfærdsterapi
Hvis du kæmper med relationelle vanskeligheder, problemer med vrede, manglende udholdenhed, dulmende adfærd som trøstespisning, misbrug o.l., tilbageholdenhed over for andre eller har svært ved at opnå nærhed med andre, kan schematerapi være en øjenåbnende tilgang til at ændre dette.
Schematerapi er en overbygning på kognitiv adfærdsterapi og trækker samtidig på metoder fra psykodynamisk, gestalt- og narrativ terapi.
Schematerapi blev udviklet af Jeffrey E. Young i 1990’erne til at behandle svær personlighedsforstyrrelse, men det har siden vist sig virksomt til behandling af mange forskellige lidelser, blandt andet angst, OCD og depression.
I schematerapi er der især fokus på de underliggende antagelser eller livsfælder, vi siden barndommen har fået om os selv, andre og vores livsverden samt vores strategier til at håndtere disse antagelser.
I schematerapi kigger vi på den måde, vores fortid til stadighed påvirker vores nutid og søger at opnå indsigt og ændring gennem teori og oplevelsesorienterede teknikker.
Når vi oplever situationer, der kan minde om erfaringerne fra livsfældens oprindelse, aktiveres det gamle smertepunkt og farver hele vores oplevelse af den aktuelle situation, hvilket ofte vil give følelser såsom angst, sorg, magtesløshed, vrede eller andet.
De fleste mennesker vil tidligt forsøge at håndtere ubehaget, og man udvikler forskellige copingstrategier til at få ubehaget til at holde op.
Strategierne virker på kort sigt, men på lang sigt medfører de ofte nye problemer.
Det kan eksempelvis være at man bliver undgående og trækker sig i relationer, eller man bliver en "pleaser".
Det kan også være, at man bliver ekstremt perfektionistisk og konstant presser sig selv til det yderste, eller man går hurtigt til modangreb, hvis man oplever sig kritiseret.
Schematerapi
Bliv ringet op
Vil du vide, om et forløb hos os er noget for dig?
Bliv ringet op for en uforpligtende samtale.
Mød psykologerne
Seniorpsykolog og partner
Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut.
Lital Cohen
Seniorpsykolog og partner
Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut., Specialist i psykoterapi