Relationer, selvværd og personlighed

Ved relationelle vanskeligheder, selvværdsproblemer og personlighedsforstyrrelse kan man have svært ved at mærke sine egne behov og sætte grænser i tide.

Hvis man som barn på den ene eller anden måde ikke på relevant vis har fået opfyldt sine basale behov såsom sikkerhed, forudsigelighed, kærlighed, anerkendelse, empati og relevante grænser, og man måske ikke har haft de bedste rollemodeller i forhold til, hvordan man siger fra og til, viser omsorg for hinanden eller tager vare på  egne behov, kan man have svært ved at føle sig godt tilpas alene og/eller i relation til andre.

Man kan tit føle sig misforstået eller dårligt behandlet, kan blive usikker på, hvad man kan tillade sig og hvad andre tænker om én og kan ikke sige til eller fra på en hensigtsmæssig måde.

For nogen vil barndommens negative oplevelser give én en kant af en art, noget som måske er generende men ikke ødelæggende for ens dagligdag, og for andre vil barndommens oplevelser have været så skadelige, at man udvikler en personlighedsforstyrrelse.

En personlighedsforstyrrelse er ikke farlig eller kronisk, og man kan ikke medicinere den væk.

Det er nogle personlighedstræk, der er blevet udviklet gennem de negative oplevelser, man som barn er blevet udsat for, og som bliver ved med at volde én problemer - dette kan både være på arbejdspladsen, på studiet og i de nære eller mindre nære relationer.

Nogle mennesker vil have problemer med at styre deres vrede, og andre kan have problemer med at vise deres vrede.

Nogle er for fremstormende, og andre er for tilbageholdende.

Nogle projicerer alt negativt over på andre, og andre vender det indad.

Nogle vil sige fra alt for hurtigt, for ikke at blive såret, andre vil sige fra alt for sent af samme grund.

Nogle af de mest almindelige personlighedsforstyrrelser er:

  • Emotionelt ustabil personlighedsstruktur - borderline personlighedsstruktur

  • Ængstelig (evasiv) personlighedsstruktur

  • Narcissistisk personlighedsstruktur

Du kan læse mere om de forskellige typer af personlighedsforstyrrelser her.

Behandling af relationelle vanskeligheder, selvværdsproblemer og personlighedsforstyrrelse


Relationelle vanskeligheder, selvværdsproblemer og personlighedsforstyrrelse behandles med en kombination af schematerapi og kognitiv adfærdsterapi afhængig af sværhedsgraden af problemerne og hvilke situationer i barn- og ungdommen, der har været med til at skabe disse problemer.

Schemaer er, som nævnt ovenfor, vores antagelser om os selv, andre og verden, som er blevet dannet ud fra vores tidlige erfaringer med behov, der ikke er blevet mødt.

Ved schematerapi vil de forskellige problematiske reaktionsmønstre behandles som et "mode", som er en tilstand, man kommer i, når man bliver trigget af noget, som minder én om fortiden.

Gennem arbejdet med disse forskellige modes, vil du få hjælp til at se de kritiske situationer mere nuanceret og kunne handle mere nuanceret, og vi vil kigge på nogle måder at afprøve disse nye færdigheder på.

Den praktiske del af schematerapi består af afdækning af schemaer og modes i ud fra problematiske situationer samt omsturktureringer af modes og schemaer gennem oplevelsesorienterede øvelser.

Disse kan enten være stoleøvelser eller visualiseringer. Ved stoleøvelserne vil vi undersøge de dysfunktionelle modes' natur og forsøge at gå imod dem, så de ikke fylder så meget i fremtiden.

Ved visualiseringer genspiller man for sit indre øje en aktuel problemfyldt situation, hvorefter man søger tilbage til fortiden til en lignende situation og "reparerer" den - ikke for at ændre på fortiden, men for at ændre på ens egen opfattelse af én selv, andre og verden, så man kan reagere mere hensigtsmæssigt fremover.

Bliv ringet op

Vil du vide, om et forløb hos os er noget for dig?

Bliv ringet op for en uforpligtende samtale.

Mød psykologerne

Seniorpsykolog og partner

Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut.

Lital Cohen

Seniorpsykolog og partner

Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut., Specialist i psykoterapi

Signe Malmose